Utrujenost
Zaspanost
Preverite!
1. Hrana, ki jo ješ, te uspava
Tako kot te nekatera živila ohranjajo budno (kava in
čokolada), te nekatera živila lahko uspavajo. Spoznaj triptofan – aminokislina,
ki se uporablja za tvorbo serotonina, nevrotransmiterja, ki pomaga uravnavati
spanec. Če uživaš obrok s hrano, ki vsebuje veliko triptofana, lahko tvoje telo
proizvede več serotonina, kar vodi do utrujenega občutka. Številna visoko
proteinska živila vsebujejo triptofan, vključno s sojo, jajci, sirom, tofujem,
puranom in ribami.
2. Ne spiš dovolj
Logično. Če tvoje telo ni spočito, se boš počutila utrujeno
ne glede na to, ali si jedla ali ne.
3. Nisi dovolj aktivna
Redna vadba (tudi le kratek, hiter sprehod) ti pomaga, da
ostaneš čez dan bolj budna. Če ves dan preživiš v sedečem položaju, je veliko
večja verjetnost, da se boš počutila letargično – pred, med in po obrokih – kot
če bi se ves dan po malo gibala.
Katera živila te ohranjajo budno:
Kot smo že omenili, nekatera živila resnično vplivajo na to,
da se po obroku ali prigrizku počutiš utrujeno. Da bi se izognila utrujenosti
po jedi, izbiraj hranilna živila, ki so povezana z višjo ravnjo energije.
Pomisli na:
Pokovka. Kokice običajno obravnavamo kot poslastico v kinu,
kjer jo delajo z obilico masla. Dokler pametno izbiraš dodatke, je to
pravzaprav odlična, energijsko polna hrana, saj je bogata z vlakninami in tudi
nizko kalorična (če jo pripraviš z malo maščobe).
Špinača. Zelena listnata zelenjava je na splošno odlična,
predvsem pa je špinača odlična izbira za povečanje energije. Polna je železa,
ki pospešuje cirkulacijo rdečih krvnih celic, zaradi česar se počutiš budno in
se lažje skoncentriraš.
Oves. Ovseni kosmiči so čudoviti za zajtrk, a ovsa ne bi
smeli rezervirati samo za jutranji čas. Celotna zrna se absorbirajo počasi, kar
omogoča daljše sproščanje energije. Vsebujejo tudi vitamine B, kot sta niacin
in folat, ki telesu pomagajo presnavljati energijo.
Čičerika. Čičerika vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in
maščobe. Ogljikovi hidrati povečajo energijo, maščobe in beljakovine pa
stabilizirajo krvni sladkor tako, da ogljikove hidrate sproščajo postopoma.
0 komentarji :
Objavite komentar