Zakaj smo po kosilu utrujeni?

Utrujenost 

Zaspanost

Preverite!


1. Hrana, ki jo ješ, te uspava

Tako kot te nekatera živila ohranjajo budno (kava in čokolada), te nekatera živila lahko uspavajo. Spoznaj triptofan – aminokislina, ki se uporablja za tvorbo serotonina, nevrotransmiterja, ki pomaga uravnavati spanec. Če uživaš obrok s hrano, ki vsebuje veliko triptofana, lahko tvoje telo proizvede več serotonina, kar vodi do utrujenega občutka. Številna visoko proteinska živila vsebujejo triptofan, vključno s sojo, jajci, sirom, tofujem, puranom in ribami.

 

 

 

2. Ne spiš dovolj

Logično. Če tvoje telo ni spočito, se boš počutila utrujeno ne glede na to, ali si jedla ali ne.

 

3. Nisi dovolj aktivna

Redna vadba (tudi le kratek, hiter sprehod) ti pomaga, da ostaneš čez dan bolj budna. Če ves dan preživiš v sedečem položaju, je veliko večja verjetnost, da se boš počutila letargično – pred, med in po obrokih – kot če bi se ves dan po malo gibala.

 

Katera živila te ohranjajo budno:

 

Kot smo že omenili, nekatera živila resnično vplivajo na to, da se po obroku ali prigrizku počutiš utrujeno. Da bi se izognila utrujenosti po jedi, izbiraj hranilna živila, ki so povezana z višjo ravnjo energije. Pomisli na:

 

Pokovka. Kokice običajno obravnavamo kot poslastico v kinu, kjer jo delajo z obilico masla. Dokler pametno izbiraš dodatke, je to pravzaprav odlična, energijsko polna hrana, saj je bogata z vlakninami in tudi nizko kalorična (če jo pripraviš z malo maščobe).

Špinača. Zelena listnata zelenjava je na splošno odlična, predvsem pa je špinača odlična izbira za povečanje energije. Polna je železa, ki pospešuje cirkulacijo rdečih krvnih celic, zaradi česar se počutiš budno in se lažje skoncentriraš.

Oves. Ovseni kosmiči so čudoviti za zajtrk, a ovsa ne bi smeli rezervirati samo za jutranji čas. Celotna zrna se absorbirajo počasi, kar omogoča daljše sproščanje energije. Vsebujejo tudi vitamine B, kot sta niacin in folat, ki telesu pomagajo presnavljati energijo.

Čičerika. Čičerika vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Ogljikovi hidrati povečajo energijo, maščobe in beljakovine pa stabilizirajo krvni sladkor tako, da ogljikove hidrate sproščajo postopoma.




Vir: facebook


Deli na Google+

O meni Alexy

Pozdravljeni, sem Aleksandra... Rada imam dobre ljudi, poletje, božič, živali, potovanja... Na svoj način me zanima veliko različnih stvari.. Zelo vesela bom, če se boste pridružili na strani.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarji :

Objavite komentar