Zdrav obrok
Obroki
Preverite!
1. Vadi intuitivno prehranjevanje (in se bolj poduči o tem, kar ješ)
Preden
pripraviš ali zaužiješ kateri koli “zdrav” obrok, če je tvoj
cilj shujšati, se poduči več o intuitivnem prehranjevanju. Pot do
izgube teže je lahko pogosto dolga in težka, zato je uživanje
hrane, ki ti daje energijo in v kateri dejansko uživaš, ključnega
pomena. Pozabi na hitre diete, s katerimi boš na teden izgubila 1 do
2 kilograma. To se na začetku sliši super, ampak na žalost deluje
le tistih nekaj tednov, ko se te diete držiš. Pomembno je, da se
osredotočimo na trajnostne metode hujšanja, ki pa ne zahtevajo
znatnega omejevanja kalorij, dolgih treningov ali izločanja glavnih
skupin živil ali makrohranil.
Intuitivno prehranjevanje je eden
od pristopov, ki osebam na dieti omogoča, da pridejo v stik s svojo
resnično lakoto in sitostjo. Rezultat te metode je izguba teže, saj
posameznik je, ko je resnično lačen in preneha, ko je sit. To
povzroči trajno izgubo teže, saj si začnemo zaupati in razumeti
potrebe svojega telesa. Raziskave so tudi pokazale, da načrtovanje
obrokov vnaprej lahko dela čudeže.
2. Predelane sestavine zamenjaj s polnovrednimi živili
Čeprav
lahko traja nekaj časa, da predelane sestavine v celoti zamenjamo s
polnovrednimi živili, bogatimi s hranili, kot so sveže sadje in
zelenjava ter ostala nepredelana živila, pa z njimi v svoje telo
vnesemo veliko več vitaminov in mineralov. Najbolje je, če uživamo
čim manj predelane ogljikove hidrate, kot so polnozrnate žitarice,
oreščki, semena, stročnice, sadje in zelenjava, v njihovi naravni
nepredelani obliki, saj takšni niso škodljivi za naš metabolizem.
Delujejo protivnetno, vsebujejo veliko vlaknin in pomagajo uravnavati
težo.
Izogibati pa se je potrebno zelo predelanim ogljikovim
hidratom, kot so ocvrta hrana in peciva, če si želimo dolgotrajno
shujšati. Takšna živila pri katerikoli starosti ne zagotavljajo
nobenih prehranskih koristi, so pogosto brez vitaminov in mineralov,
antioksidantov ter protivnetnih spojin.
3. Vsakemu obroku dodaj eno zeleno zelenjavo
Zelena
zelenjava je izjemno pomemben del naše prehrane, saj vsebuje železo,
brez katerega ni življenja. Kisik se v pljučih veže na železo v
hemoglobinu in skupaj po krvi potujeta do celic, katerim dostavljata
kisik.
Če se na splošno dokaj zdravo prehranjuješ in si
občasno zaželiš pico, lahko le-to izboljšaš za svoje zdravje
tako, da ji na primer po vrhu dodaš rukolo ali pa si zraven
pripraviš veliko skledo solate. Prav tako lahko rukolo uporabiš za
izboljšanje ocvrte hrane (če se ji ne moreš upreti), ki jo položi
na rukolino posteljico. Če ti je zadišala smetanova omaka, lahko v
njo dodaš malo špinače, s katero lahko zelo enostavno obogatiš
praktično katero koli jed.
0 komentarji :
Objavite komentar