Živila, ki upočasnjujejo staranje

 Živila, ki upočasnjujejo staranje

Staranje

Preverite!


Vsi si želimo čudežnega napoja, ki bi za vedno ustavil staranje – tako v smislu lepote kot možganov. Na žalost ta čudežni napoj še ne obstaja, vendar pa obstaja nekaj načinov, da lahko naši možgani delujejo po svojih najboljših močeh in da naš obraz izgleda čim bolj mladosten – pomembno je spremeniti prehrano.

Izkazalo se je, da obstaja veliko živil (ocvrta hrana, peciva, sladkarije, slani pigrizki itd.), ki lahko resno škodijo tvojemu zdravju, saj povzročajo kronična vnetja, ki pogosto vodijo v prezgodnje staranje. Čeprav je izločanje teh živil pomemben korak k bolj zdravemu telesu in možganom, pa lahko uživanje protivnetnih živil, bogatih z antioksidanti, prav tako dela čudeže.

Dve super živili, ki bi ju morali čim pogosteje dodajati na naše krožnike za upočasnjevanje staranja, sta avokado in orehi.

Avokado

Avokado je superživilo, ki je fantastično za tvoje zdravje, prav tako pa tudi proti staranju. Je odličen vir antioksidantov, vitaminov, mineralov in enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki pomagajo pri boju proti vnetjem in upočasnjujejo staranje celic.
Čeprav je to sadje polno številnih vitaminov, je vitamin E ena najboljših sestavin za mladostno kožo. Vitamin E, ki ga najdemo v avokadu, pomaga zaščititi kožo pred izpostavljenostjo soncu in drugo škodo iz okolja, ki lahko prispeva k prezgodnjemu staranju. Poleg tega karotenoidi, ki so predhodniki vitamina A, pomagajo podpirati zdravje oči in izboljšujejo elastičnost kože.

Lahko ga uživaš na toastu z malo soli, dodaš v solate, zmiksaš v solatne prelive ali v smutije, lahko pa narediš tudi slasten avokadov sladoled.

Orehi

Oreščki so še en fantastičen dodatek v prehrani, če iščeš koristi proti staranju, na vrhu seznama pa so orehi, ki so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom E in cinkom, ki ohranjajo celice zdrave tako, da jih ščitijo pred oksidativnimi poškodbami in zmanjšujejo vnetja.

Uživanje orehov pa te ne ščiti le pred prostimi radikali, ki lahko povzročijo poškodbe kože in gube, ampak so povezani tudi z nižjimi ravnmi LDL holesterola, kar pomaga preprečevati bolezni srca. Poleg tega so odličen, nasiten prigrizek, ki lahko celo pospeši izgubo teže – in izboljša presnovo. Raziskave so tudi pokazale, da lahko z uživanjem že majhne količine orehov izboljšaš raven krvnega tlaka in metabolizem.

Orehe lahko uživaš kar tako, z malo medu, jih dodaš v jogurt, potreseš po testeninah, narediš zdrave medene čokoladne kroglice ali pa spečeš brezglutenske rjavčke brez moke.






Vir: facebook

Deli na Google+

O meni Alexy

Pozdravljeni, sem Aleksandra... Rada imam dobre ljudi, poletje, božič, živali, potovanja... Na svoj način me zanima veliko različnih stvari.. Zelo vesela bom, če se boste pridružili na strani.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarji :

Objavite komentar