Tortilje
Brezglutenske
Poskusite
Sestavine:
170 g (1 1/2 skodelice) riževe moke
57 g (1/2 skodelice) tapiokinega škroba
1 čajna žlička ksantan gumija
1/2 čajne žličke pecilnega praška
1/2 čajne žličke soli
2 jedilni žlici maščobe (masla)
3/4 skodelice ledeno mrzle vodo (in še več, če je potrebno)
Priprava:
1. V srednje veliki skledi zmešaj riževo moko, tapiokin škrob, pecilni prašek, ksantan gumi in sol.
2. Vzemi maslo in z rokami trgaj manjše kose ter jih dodaj k suhim sestavinam v skledo. Pomembno je, da ni vmes nobenega večjega trdega kosa.
V srednje veliki skledi zmešaj suhe sestavine.
Suhim sestavinam dodaj maslo.
Pomembno je, da vmes ni večjih kosov masla.
3. V skledo dodaj še 1/2 skodelice ledeno mrzle vode in zmešaj z leseno kuhalnico. Testo bo v tem trenutku zelo suho, zato dodaj še 1/4 skodelice vode. Zopet dobro premešaj. Zdaj je čas, da se testo primeš z rokami. Če se drži skupaj in je na dotik vlažen, nikar ne dodajaj več vode. Če je testo še vedno suho, dodaj še 2 jedilni žlici ledeno mrzle vode in postopek ponavljaj, dokler ni testo vlažno na otip, nikakor pa ne sme biti mokro.
K sestavinam dodaj vodo.
Mešaj s kuhalnico...
...dokler se testo ne začne sprijemati skupaj.
4. Radodarno posuj riževo moko po pultu. Testo zvrni na pult. Nato si roke malo pomokaj z riževo moko in gneti testo toliko časa, dokler ni popoloma gladko. Če opaziš, da je testo premokro, dodaj še malo riževe moke, če pa je presuho, pa dodaj še malo vode. Testo mora biti take strukture, da je z njim zelo enostavno delati. Povaljaj ga med rokami. Testo se ne sme lepiti ali razpadati, ampak mora biti podobno strukturi gline.
5. Testo zavij v prozorno folijo, da se na površini ne bo naredila skorja.
Posuj riževo moko na pult in hlebček zvrni iz sklede.
Iz testa oblikuj kepo...
...in jo nato zavij v prozorno folijo.
6. Na štedilniku segrej železno ponev s premerom 25 cm (ponve s premazom proti prijemanju niso najboljše, saj se ne segrejejo dovolj) na srednje visoki temperaturi. Medtem, ko se ponev segreva, odvij testo in naredi manjše kroglice. Vzemi polivinil vrečko in jo zareži samo po stranicah, na dnu pa naj se drži skupaj. Vrečko odpri in jo položi med okrogli stiskalec za tortilje. Če nimaš te naprave, vrečo na pultu razpri, jo malo pomokaj z riževo moko in nato na sredino ene stranice položi kroglico testa ter jo pokrij z drugo stranjo vrečke.
Pripravi polivinil vrečko...
...in nanjo položi manjšo kroglico testa.
7. Kroglico splošči s pritiskom nekega predmeta, ki ima na dnu večjo ravno površino (ponev, posoda, deska za rezanje,…). Previdno odlepi eno stran vrečke s tortilje, jo obrni na dlan in odlepi vrečko še z druge strani tortilje. Če se ti zdi tortilja predebela, pomokaj vrečko, položi vmes tortiljo, jo pokrij in še malo razvaljaj s kuhinjskim valjem.
S pritiskom splošči kroglico v tortiljo.
Odstrani polivinil vrečko.
Če je tortilja predebela, jo razvaljaj.
8. Če se iz ponve niti malo ne kadi, še malo povečaj toploto na štedilniku. Položi tortiljo na ponev in jo peci približno 3 minute oz. dokler ni rahlo rjave barve. In medtem, ko se tvoja prva tortilja peče, začni pripravljati po istem postopku kot prej naslednjo. Prvo tortiljo obrni in jo na drugi strani peci zgolj dobro minuto. Stresi tortiljo na krožnik in jo pokrij s čisto in suho krpo.
Na vroči ponvi peci tortiljo na eni strani 3 minute.
Na drugi strani pa 1 minuto.
Pečene tortilje na krožniku pokrij s krpo.
9. Ponavljaj postopek, dokler ti ne zmanjka testa. Tortilje so najboljše, če jih uživaš sveže pripravljene, lahko pa jih shraniš tudi za naslednji dan v hladilniku, zaprte v neprodušni vrečki. Pogreješ jih na hitro v ponvi (ne v mikrovalovni pečici).
Bonus: Če bi rada malo popestrila sam izgled tortilj, lahko pripraviš tudi zelenkaste. Preprosto v štartu zamešaj malo matche med suhe sestavine.
Vir: internet
0 komentarji :
Objavite komentar