Alergije na sladkor
Sladkor
Preverite
Mnogi med nami imamo ljubezensko-sovražni odnos s
sladkorjem. Le kdo ne mara sladkarij – so dobrega okusa in naredijo nas srečne,
ampak kaj ko včasih tudi zmerno uživanje pusti posledice na našem zdravju –
lahko pride do reakcij kot so napihnjenost po sladkorju in driska.
V zadnjem času se vse več razpravlja o tem, da so zgoraj
omenjene reakcije in ostale neprijetnosti morda posledica alergije na sladkor.
Alergije na živila so nekaj povsem običajnega, ampak kaj pa alergija na
sladkor? Bi to lahko pojasnilo tvoje katastrofalno počutje nekaj časa po
zaužitju sladkorja?
Verjetno ne. Prave alergije na sladkor so zelo redke. Večina
ljudi, ki po zaužitju sladkorja doživijo neželene simptome, imajo bolj verjetno
sladkorno intoleranco.
In kakšna je razlika med alergijo na hrano in intoleranco na
hrano?
Pri alergiji na hrano, imunski sistem telesa, ki se običajno
bori proti okužbam, hrano dojema kot napadalca. To vodi k imunskemu odzivu, pri
katerem se začnejo sproščati kemikalije, kot je histamin, ki povzročajo simptome,
kot so težave z dihanjem, stiskanje in otekanje grla, hripavost, kašljanje in
koprivnica.
Intoleranca na hrano (včasih imenovana občutljivost na
hrano) pomeni, da telo ne more pravilno prebavljati hrane in zato draži
prebavni sistem, kar povzroča stres v prebavnem traktu.
Ena od pogostejših oblik intolerance na sladkor je
občutljivost za hidrate kot so fermentabilni oligosaharidi, disaharidi,
monosaharidi in polioli, ki so združeni pod imenom FODMAP. Kar pa naredi stvari
še bolj zakomplicirane pa je, da se ti sladkorji sploh ne nahajajo samo v
slaščicah, ampak tudi v zelenjavi, kot so zelje, brokoli in šparglji.
Še ena oblika alergije na sladkor pa je povezana z naravnim
sladkorjem v mleku. Intoleranca na laktozo je veliko bolj pogosta in izvira iz
pomanjkanja encima laktaze, ki razgradi laktozni sladkor v mleku in mlečnih
izdelkih, ko jih zaužijemo. Brez laktaze sladkorja ni mogoče prebaviti, hrana
pa se premakne v debelo črevo, namesto da bi se predelala in absorbirala v
črevo. Posledica so bolečine v želodcu, napihnjenost in plin.
Težave s kožo pa so še ena stvar, s katero se ukvarjajo
ljudje, ki so intolerantni na sladkor. Kar vprašaj Kristen Bell. Prejšnji mesec
je igralka razkrila, da je iz prehrane izločila sladkor po ugotovitvi, da ji je
poslabšal njen ekcem. Za IMDB Show je Kristen povedala: “Ko pojem skodelico
sladoleda ali nečesa sladkega, se celo noč zbujam, ker ga telo s težavo
prebavlja ali pa sem zbujena, ker me vse srbi.”
Seveda pa smo si različni in naša telesa so lahko občutljiva
na različne vrste sladkorjev.
Vir: facebook
0 komentarji :
Objavite komentar