Vitamini v jabolku
Jabolka
Preverite
Ključ je v sekundarnih restlinskih snoveh
Zakaj so ravno jabolka v prehrani tako pomembna za zdravje, so nedavna natančneje ugotovili znanstveniki z univerze Cornell. Izide svojih poskusov so na kratko objavili tudi v uglednem časopisu »Nature«. Izvleček iz jabolčnih lupin je zmanjšal rast rakavih celic na črevesu za pol, izvleček iz mesa ploda je zavrl njihovo rast za tretjino, pri rakavih jetrnih celicah pa so bili učinki še očitnejši. Raziskovalci trdijo, da vitamin C dosti manj prispeva k zdravilnosti v primerjavi z navedenimi sekundarnimi rastlinskimi snovmi. Tako naj bi bil izvleček iz samo 100 gramov neolupljenih jabolk enakovreden 1500 miligramom čistega vitamina C. Vodja raziskav je ob tem izjavil, da je bolj smiselno uživati svežo zelenjavo in sadje, kot pa goltati tablete z vitamini. Bolj se z njim ne moremo strinjati. Glede na naravo vsebovanih sekundarnih snovi lahko jabolka presenetijo še z drugo zdravilnostjo, denimo proti krčnim žilam in žilni krhkosti.
Zdrava prehrana, ki vključuje več jabolk na dan, pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma, krepi tudi srce in ožilje, ter varuje pred rakom. Jabolka prav tako pomagajo pri zaprtosti in odvajajo vodo iz telesa. Jabolčni kis, ki je narejen iz domačih jabolk uravnava krvni tlak in čisti ožilje, znižuje tudi holesterol.
Jabolka shranite na suhem in hladnem prostoru. Jabolka se hranijo v hladnem prostoru, da se upočasni zorenje. Lahko jih hranite krajši čas tudi v hladilniku.
Iz jabolk naredimo domači sok, kis, jejmo sveža jabolka, saj le tako zaužijemo največ vitaminov, naredimo krhlje, spečemo zavitke, sladice, čežano, in še mnogo stvari.
Vir: internet
0 komentarji :
Objavite komentar