Kostanj in njegove koristi
Kostanj
Preverite
Nič ni lepšega kot na mrzel zimski večer peči kostanj, ki s
svojo aromo odišavi celotni dom. Ampak zimsko klasiko bi morala zaužiti veliko
večkrat kot pa le nekajkrat na mesec.
Ti škrobnati oreščki vsebujejo ogromno vlaknin, vitamina C
in pomembnih mineralov, kot sta baker in kalij. To pa sploh še ni vse!
HRANILNE KORISTI
70 kalorij
0,6 g maščob
15 g ogljikovih hidratov
1,4 g prehranskih vlaknin (5%)
3 g sladkorja
0,9 g beljakovin
12% dnevne vrednosti vitamina C
5% dnevne vrednosti vitamina B6
7% dnevne vrednosti bakera
17% dnevne vrednosti mangana
4% dnevne vrednosti kalija
2% dnevne vrednosti magnezija
Zdravilne koristi kostanja
Za razliko od večine ostalih oreščkov, kostanj vsebuje malo
beljakovin in maščob ter veliko kompleksnih ogljikovih hidratov. To pa nikakor
ne pomeni, da mu primanjkuje osnovnih hranil: kostanj vsebuje vitamine in
minerale, ki koristijo tvojemu telesu od glave do pet.
Vlaknine izboljšajo prebavo
Že samo 10 pečenih kostanjev vsebuje 17% dnevne potrebe po
vlakninah, ki so nujne za boljšo presnovo. V povprečju zaužijemo 16 gramov vlaknin
na dan, priporočene vrednosti pa se gibljejo med 25 in 30 grami. Vlaknine v
rastlinskih živilih, kot so oreški, lahko pomagajo ohranjati zdrav prebavni
trakt, nižje ravni LDL (ali “slabega”) holesterola in prispevajo k zdravi teži,
hkrati pa te nasitijo.
Kompleksni ogljikovi te za dlje napolnijo z energijo
Medtem ko so mandlji in arašidi polni z beljakovinami, pa
kostanj pretežno vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki jih telo počasi
presnovi ter s tem ohranja stabilno raven energije. Živila z visoko vsebnostjo
vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov imajo tudi manj neposreden učinek na
krvni sladkor, kar zmanjšuje potencialne hitre dvige in padce.
Vitamin C prispeva k zdravim tkivom
Čeprav je bolj znan po tem, da krepi imunski sistem, pa
vitamin C dejansko podpira tvorbo krvnih žil, hrustanca, mišic in kolagena v
telesu. Antioksidant pa tudi ščiti celice pred škodljivimi učinki prostih
radikalov ter pomaga pri absorpciji in shranjevanju železa.
Baker pomaga tvoriti rdeče krvne celice
Tako kot vitamin C, tudi ta mineral podpira zdravje krvnih
žil, živcev, imunskega sistema in kosti ter prispeva k absorpciji železa.
Približno 10 pečenih kostanjev zagotov 21% priporočenega dnevnega vnosa.
Vir: instagram
0 komentarji :
Objavite komentar