Pita s slano karamelo
Pita
Preverite!
Sestavine:
Za testo:
2 skodelici mandljeve moke
3/4 skodelice ovsenih kosmičev; zdrobljenih v moko
1/4 skodelice nerafiniranega kokosovega olja; sobne
temperature
2 jedilni žlici riževega sirupa
1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Za kremo:
6 1/2 jedilnih žlic kokosovega sladkorja
2 skodelici polnomastnega kokosovega mleka iz pločevinke
3/4 čajne žličke soli
5 1/2 jedilne žlice koruznega škroba
1 3/4 skodelice nesladkanega mandljevega mleka
1 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Priprava:
1. Za testo: V večji posodi zmešaj skupaj mandljevo in
ovseno moko. Dodaj kokosovo olje, rižev sirup in vanilijev ekstrakt. Mešaj
toliko časa, da nastane testo, ki ni lepljivo. Če je presuho, dodaj malo
mandljevega mleka.
2. Pečico predhodno segrej na 180°C. Testo pritisni ob dno
in po obodu okroglega pekača s premerom 25 cm in premazom proti prijemanju, ki
mu lahko dvigneš dno. Testo peci 10-12 minut oziroma dokler se ne obarva
zlato-rjavo. Pusti, da se popolnoma ohladi.
3. Za kremo: V srednje veliki kozici na visokem ognju zmešaj
kokosov sladkor, 1 skodelico kokosovega mleka in sol. Občasno premešaj in
zavri, nato pa zmanjšaj ogenj, da le nežno vre. Kuhaj toliko časa, da tekočina
nekoliko potemni in se zgosti. To traja približno 15-18 minut.
4. Karamelo odstavi in vmešaj koruzni škrob. Nato vmešaj še
drugo skodelico kokosovega mleka, mandljevo mleko in vanilijev ekstrakt.
5. Kozico postavi na srednje do močen ogenj. Tekočino redno
mešaj. Krema se bo začela najprej tvoriti na dnu posode, zato jo vsakič
postrgaj, ko jo začutiš na dnu, da ostane gladka krema. Ko se začne gostiti,
znižaj ogenj na minimum. Še naprej mešaj. Kremo kuhaj približno 5-8 minut.
6. Posodo nekajkratz dnom udari ob površino, da odstraniš
morebitne ujete mehurčke v kremi. Nato jo prelij v posodo in prekrij s prozorno
folijo tako, da se le-ta dotika kreme – to prepreči, da bi nastala “skorjica”.
7. Pusti ohlajati 15 minut, nato pa postavi v hladilnik za 1
uro.
8. Vzemi iz hladilnikain ponovno premešaj ter nekajkrat udari
z dnom ob površino, da odstraniš morebitne mehurčke.
9. Maso prelij ali z žlico razporedi po testu. Postavi v
hladilnik za vsaj 2 uri.
10. Preden pito postrežeš, jo po želji potresi s soljo.
Vir: instagram
0 komentarji :
Objavite komentar