Mandljevi piškoti
Piškoti
Preverite!
. Sestavine (za približno 16 piškotov):
2 1/2 skodelice mandljeve moke
3/4 skodelice pretlačenih zrelih banan (približno 2 srednje
veliki banani)
2 jedilni žlici stopljenega kokosovega olja
2 žlici javorjevega sirupa ali agavinega sirupa
priporočeno, a neobvezno: 1/2 čajne žličke cimeta, 1 čajna
žlička ekstrakta vanilije, 1/3 skodelice nasekljanih orehov
Za karamelni preliv iz indijskih oreščkov:
2 jedili žlici masla iz indijskih oreščkov
1 jedilna žlica javorjevega sirupa
Priprava:
1. Pečico segrej na 180 °C. Velik pekač obloži s peki
papirjem. Papir rahlo namasti s kokosovim oljem, da se piškoti ne bodo
prilepli. Postavi na stran.
2. Olupi in na krožniku pretlači banane, dokler ne nastane
pire brez grudic. Odmerjeno količino banan stresi v večjo posodo za mešanje.
3. V posodi za mešanje zmešaj pretlačene banane, stopljeno kokosovo
olje in javorjev sirup.
4. Vmešaj mandljevo moko in po želji cimet, vanilijo ali
sesekljane orehe.
5. Najprej mešaj s kuhalnico, ko pa postane pretežko, pa
začni testo gnesti z rokami. Testo mora biti mokro, mehko, kompaktno in
lepljivo.
6. Roke si umij in posuši ter malo namasti s kokosovim
oljem. Med dlanmi naredi kroglico iz ene jedilne žlice testa.
7. Vsako kroglico piškotnega testa položi na pekač, prekrit
s peki papirjem, tako da med vsako kroglico ostane 3 cm prostora.
8. Z malo naoljenimi prsti nekoliko potlači kroglice, da
dobijo obliko piškota. V pečici ne bodo nič narastli.
9. Peci 15–20 minut oziroma toliko časa, da se na vrhu
obarvajo zlato-rjavo. Vzemi iz pečice in počakaj, da se popolnoma ohladijo,
preden jih vzameš s peki papirja.
10. Za karamelni preliv iz indijskih oreščkov: V majhni
posodi zmešaj javorjev sirup in maslo iz indijskih oreščkov (ali tahini ali
arašidovo maslo). Če je zmes pregosta, jo za 20 sekund segrej v mikrovalovni
pečici ali na nizkem ognju v ponvi z dnom proti prijemanju, da postane tekoča,
homogena zmes.
11. Na vsak piškotek dodajte 1 čajno žličko karamelnega
preliva in po vrhu potresi popečene sesekljane orehe.
0 komentarji :
Objavite komentar