Zamrznjen čokoladni souffle
Čokolada
Preverite!
Sestavine:
1 1/4 skodelice
sesekljane polsladke čokolade
2 skodelici sladke
smetane
1 čajna žlička
čistega ekstrakta vanilije
4 jajca
1 skodelica
sladkorja
Čokoladni preliv
1/2 skodelica
sesekljane polsladke čokolade
1 skodelica težke
smetane
Priprava:
1. Iz peki papirja
izreži trakove, ki naj bodo tako široki, da so za dober centimeter višji od
tvojih ramekin posodic in dovolj dolgi, da jih lahko zviješ v krog. V Vsak
ramekin vstavi zavit peki papir in ga na zunanji strani prilepi na ramekin.
Ramekine postavi na pladenj, ki ga lahko pospraviš v zamrzovalnik.
2. Naredi
souffléje: Srednje veliko posodo napolni vodo, da sega 5 centimetrov v višino.
Na srednje močnem ognju vodo zavri.
3. Čokolado za
soufflé stresi v skledo in jo položi na posodo z vrelo vodo. Občasno premešaj,
dokler se čokolado popolnoma ne stopi. Postavi na stran.
4. V posodi za
kuhinjski mešalnik z nastavkom za stepanje zmešaj smetano in vanilijo, da se
začnejo tvoriti vrhovi. Stepeno smetano prestavi v srednje veliko skledo in
postavi v hladilnik.
5. Posodo mešalnika
obriši, nato pa daj v posodo jajca in sladkor ter zmešaj. Posodo postavi nad
lonec z vrelo vodo in nadaljuj z ročnim mešanjem, dokler se sladkor ne raztopi,
4 do 5 minut.
6. Posodo prestavi
nazaj na mešalnik in stepaj, dokler se posoda na dotik ne ohladi, mešanica pa
postane gosta in bleda, 4 do 5 minut. Dodaj stopljeno čokolado in premešaj, da
se združi.
7. Nežno vmešaj
stepeno smetano in mešaj, dokler se ne vkomponira. Mešanico enakomerno vlivaj v
pripravljene ramekine (mešanica mora biti vsaj pol centimetra višja od roba
ramekinov).
8. Souffléje postavi
v zamrzovalnik in počakaj, da povsem zamrznejo – vsaj 2 1/2 uri ali pa čez noč.
9. Pred serviranjem
pripravi čokoladni preliv: čokolado položite v srednje veliko skledo. V srednje
velikem loncu na srednje močnem ognju segreje smetano. Čokolado prelij z vročo
smetano in mešaj, da postane gladka masa.
10. Po vrhu
souffléjev prelij po 2 do 3 jedilne žlice čokoladnega preliva.
0 komentarji :
Objavite komentar